Tehnologija proizvodnje čarapa

Tehnologija izrade ženskih čarapa od sintetičkih vlakana je veoma složena. Veliki broj kompanija je specijalizovan samo za jednu ili dve faze u okviru proizvodnog postupka. Mi smo odgovorni za sve 4 faze u proizvodnji i samostalno isporučujemo gotov proizvod.

Pletenje

Mašina za pletenje Ovo je najvažnija etapa proizvodnog procesa, tokom koje specijalizovane kružnopletaće mašine proizvode glavno telo čarape ili uni-hopa. Zahvaljujući modernoj kompjuterizovanoj opremi, ovo je izrazito brza i fleksibilna operacija, koja je uslovljena kompleksnim pripremema stručnjaka za elektroniku primenjenu u tehnologiji proizvodnje čarapa, naravno uz veoma dobro poznavanje tehnologije materijala.

Karakteristike prediva u ogromnoj meri određuju kvalitet gotovog proizvoda. Samo vlakno ima nekoliko osobina kojima se deklariše po kvalitetu, ceni i mogućnostima koje pruža. To su elastičnost, zapremina, providnost i mekoća. Elastična vlakna, popularno nazvana “likra”, mogu se koristiti posebno (gola likra) ili se obmotavaju jednom ili dva puta poliamidnim vlaknima. Broj zavoja po metru, za standardna prediva iznosi 2400 dok se za visoko kvalitetna prediva penje i do 3000 zavoja.

Pleteće mašine kombinuju prediva različite debljine i tipa, upliću elastične niti u pojasu, formiraju pojačane oblasti i kompleksne dezene, sve to u jedinstvenoj kontinualnoj operaciji koja se kontroliše elektronski. Ove ekstra brze mašine, koje u klasičnom slučaju imaju 400 igala, imaju od 2 do 6 sistema za pletenje (najčešće 4) i kapacitet po svakom sistemu za pletenje od 1.6 miliona bodova u minuti. Da bi se proizvela jedna nogavica, što je zapravo polovina uni-hopa, u proseku je potrebno oko 2 minuta.

Na ovaj način dobijeno crevo je belo i ima horizontalne pruge koje su manje ili više vidljive u zavisnosti od prediva koje je korišćeno i postupka umetanja različitih prediva. Postoje dva bitno različita načina umetanja elastičnih niti u čarapu. Izbor metode kao i vrste prediva su faktori u odnosu na koje se određuje cena i kvalitet čarape. Najekonomičnije čarape se dobijaju umetanjem gole likre na dva pleteća sistema bez njenog upletanja. Sa druge strane, najčešće korišćena tehnika pretpostavlja umetanje struka gole ili obmotane likre u naizmenične redove dobijene pletenjem. Umetanjem obmotane likre u fazi pletenja dobija se znatno bolji izgled, kao i veća postojanost što rezultuje lepšom i kvalitetnijom čarapom. Najnovija tehnologija, nazvana 3D, uvodi obmotanu likru u sve pleteće sisteme. Tako dobijena čarapa je udobnija i otpornija, elastičnija i po dužini i po širini, a istovremeno potpuno uniformna u tkanju.

Spajanje

Mašina za spajanje Pletenjem dobijene nogavice-tube se seku, a zatim spajaju po dve kako bi oformile klasičan uni-hop. Proces sečenja je veoma važan i predstavlja osetljivo mesto u procesu proizvodnje, jer globalno gledano određuje prilagodljivost i komfor gotovog proizvoda. Ova etapa se može obavljati automatski, mašinama koje seku i prišivaju dve nogavice, zatvaraju prste, a kada je potrebno ubacuju i pamučni ili poliamidni umetak odgovarajuće veličine, ili ručno, što obavljaju stručni operateri. Po pravilu čarape ušivene ručno su udobnije jer nema neugodnog podignutog šava između nogavica.

Farbanje, komorisanje i peglanje

Farbanje Sašivene čarape se zatim farbaju u specijalnim hermetički zatvorenim mašinama, u kojima temperature ponekad dostižu i do 95 stepeni. Nakon toga, suše se u specijalnim postrojenjima i peglaju, čime se formira konačan oblik i postiže potpuna ravnomernost u tkanju.

Pakovanje

Tokom poslednje faze, čarape se pakuju u odgovarajuću ambalažu. Samo pakovanje ima dvostruku ulogu. Pored zaštitne uloge, ono kupcu daje neophodne informacije koje se tiču samog proizvoda. Konvencionalni proizvodi masovne proizvodnje i potrošnje se uglavnom pakuju u male kutijice, dok se artikli višeg nivoa kvaliteta i dizajna pakuju u ekskluzivniju ambalažu koja korisnicima ukazuje na proizvode visokog kvaliteta.